Een tijdje geleden las ik een nieuwsbericht dat afgelopen februari opnieuw meer jongvolwassen tot dertig jaar een einde aan hun leven hebben gemaakt dan in dezelfde maand een jaar eerder. Er is een toenemende trend die niet afvlakt of daalt. Steeds meer jongeren kampen met depressie en sombere of zelfs suïcidale gedachten.

Toen ik dit las voelde ik behoefte hier iets over te gaan schrijven. Depressie en sombere en zelfs suïcidale gedachten onder jongvolwassen is volgens mij niet nieuw maar ik heb wel het idee dat het intensiveert en volgens mij heeft dat alles te maken met dat de nieuwe generatie geen benul heeft hoe zich te verhouden tot de huidige maatschappelijke maatstaven.

Dat je maar mee moet zien te komen in die molen en geen controle ervaart over je leven. Een voedingsbodem voor uitzichtloosheid en voor somberheid.

Hoe kan die controle weer teruggepakt worden?

Recent heb ik geluisterd naar een podcast van Tony Robbins. Hij heeft het over state en story. Hij geeft aan dat als je op een plek in je leven bent waar je niet wilt zijn, er een verhaal is dat je daar houdt. Het verhaal dat we onszelf blijven vertellen om ons te beschermen van pijn. Uit angst voor pijn.

Breek met het oude verhaal op dat je klein houdt.

Tony zegt in zijn podcast dat je State bepaalt hoe je denkt en voelt. Dus als je je verhaal wilt veranderen, begin dan met het veranderen van je state. En dat hoeft gelukkig niet ingewikkeld te zijn. Zo kan een verandering in lichaamshouding je state al veranderen.

Je focus is ook van groot belang, waar richt je je op? De meesten laten de omgeving bepalen waar ze zich op moeten richten. En als jij je focus niet bepaald, dan doet de omgeving dat voor je. Richt je je op waar je controle over hebt of juist waar je geen controle over hebt? Of op wat je hebt of juist op wat er mist? En richt je je op de toekomst, het heden of juist meer op het verleden?

Drie sleutels voor een doorbraak:

  1. Strategie

Als je gedreven en gemotiveerd bent en niet een juiste strategie toepast, dan resulteert dat meestal in falen. Een nieuwe strategie kan alles veranderen. Een specifieke manier waarop je dingen doet en wanneer je het zo doet, krijg je altijd dezelfde uitkomst.

2. Het verhaal dat je jezelf vertelt

‘Ik heb alles al geprobeerd, niets werkt, het niet mijn schuld, ik ben er wel klaar mee.’ Dit soort teksten houden je vast en stillen alle honger en drive om te veranderen. Het verhaal houdt je weg bij pijn maar soms is die pijn nodig om echt te gaan veranderen. Het verhaal beperkt je en houdt je vast. Geef het verhaal op dat je beperkt. Omdat je bang bent voor pijn blijf je je oude verhaal herhalen en onderneem je geen actie.

3. State

Je state bepaalt wat je denkt en hoe je je voelt. Als je boos bent ga je naar een deel van het verhaal dat die state versterkt. Hetzelfde is dat met vrolijkheid. Dus wil je je verhaal veranderen, verander dan je state. Hiermee kan je de meest snelle verandering bewerkstelligen.

Ik wil op geen enkele manier beweren dat dit ‘het’ antwoord is. Natuurlijk zal er in veel situaties meer nodig zijn. Maar het kan zeker helpen om zelf weer snel invloed te ervaren.

Of zoals Tony zegt: “Change your story, change your life!”